Het Kunstcollectief Purmerend heeft als doel het bevorderen en zichtbaar maken van kunst in Purmerend. Daarnaast wil de stichting de contacten tussen kunstenaars onderling bevorderen. Dit doen we o.a met de Kunstroute en Etalageroute en diverse activiteiten.

Samen voor de kunst
In 2002 werd de basis gelegd voor het huidige Kunstcollectief Purmerend. Van een kleine groep enthousiaste kunstenaars naar een stichting met tegen de honderd donateurs: er is in die tijd veel gebeurd. Wat vanaf het begin belangrijk is geweest, is dat nu nog. Het Kunstcollectief Purmerend wil kunst in Purmerend bevorderen en zichtbaar maken. De term “collectief” duidt erop dat dat samen gebeurt. Contacten tussen kunstenaars onderling is essentieel: we leren van elkaar, nemen samen deel aan activiteiten, exposeren samen en werken samen.

De jaarlijkse Kunstroute is waar het allemaal begon. In 2002 werd de eerste Kunst- en Crearoute georganiseerd. En nu, in 2022, is de Kunstroute nog steeds de belangrijkste activiteit van het Kunstcollectief en een begrip in Purmerend. Tijdens het eerste weekend van oktober kan geïnteresseerd publiek een kijkje nemen bij de kunstenaars, in het eigen atelier of op een gastlocatie, en praten over werk en werkwijze. Daardoor komt de bezoeker direct in contact met locale kunst. Er is voor elk wat wils: van schilderijen en foto’s tot keramiek en glas.
Maar het Kunstcollectief ontplooit nog meer activiteiten. Hieronder een overzicht van twintig jaar samen voor de kunst.

2002 Eerste Kunst- & Crearoute Purmerend
De eerste Kunst- & Crearoute was in 2002. Die duurde één dag met zeventien deelnemers op twaalf locaties. In 2003 deden er negentien kunstenaars op dertien locaties mee.

2005 Oprichting Stichting Kunst- & Crearoute Purmerend
In 2004 was het aantal deelnemers fors toegenomen tot 52. In dat jaar werd het besluit genomen de route een meer officieel karakter te geven. Op 25 februari 2005 werd de Stichting Kunst- & Crearoute Purmerend opgericht.

2005-heden Kunstroute Purmerend
De Kunst- & Crearoute Purmerend, omgedoopt in Atelierroute Purmerend (2012) en daarna in Kunstroute Purmerend (2014), kon in de volgende jaren steeds rekenen op zo’n dertig tot vijftig deelnemende kunstenaars. Jaarlijks worden rond de 1.000 bezoekers geteld.

2010-heden Kunst in de etalage
De stichting heeft altijd goede contacten met de Purmerendse ondernemers gehad. Sinds 2010 komt die speciale band tot uiting in Kunst in de etalage. In de weken voorafgaand aan de Kunstroute mogen de deelnemers één van hun kunstwerken in een winkeletalage in de binnenstad zetten. Kunst in de etalage is ook opgezet als een (wandel)route en wordt goed bekeken.

2010 Kunst om (uit) te dragen
In het kader van 600 jaar Purmerend werd in 2010 de modeshow Kunst om te dragen georganiseerd. Verschillende kunstenaars ontwierpen artistieke kostuums die tijdens een modeshow aan het publiek werden getoond. Ook gaven kunstenaars gratis workshops aan inwoners van Purmerend, zodat deze kennis konden maken met diverse kunsttechnieken.

2011-heden Kunstcafé
De plek bij uitstek waar kunstenaars elkaar kunnen ontmoeten, is het Kunstcafé. Sinds 2011 wordt het Kunstcafé jaarlijks een aantal keer georganiseerd om kunstenaars in gesprek te brengen en zelfs tot samenwerking te komen. Thuisbasis voor het Kunstcafé is sinds 2021 ’t Stamhuis in het hart van Purmerend.

2011 Internationale uitwisseling
De Tsjechische gemeente Jihlava en Purmerend hadden van 1991 tot 2017 een stedenband om samen te werken op het gebied van cultuur, bestuur en sport. In 2011 exposeerden zeventien deelnemers van de Kunst- en Crearoute met tachtig werken in Galerie OGV in Jihlava.

2013-heden Schilderen tijdens de veetentoonstelling
Op de 2e donderdag van september worden op de Koemarkt paarden, ezels, schapen, geiten en runderen aangevoerd, tentoongesteld en gekeurd. Tot 2013 organiseerde Wherepalet in samenwerking met Markstad Purmerend een schilderwedstrijd waarbij kunstenaars de sfeer van de Koemarkt proberen vast te leggen. De mooiste werken werden in het gemeentehuis van Purmerend tentoongesteld en later bij Brenda’s Café. In 2013 nam onze stichting de organisatie hiervan over. Vanaf het overlijden van voorzitter José de Ruiter in 2019, ontvangt  de winnaar de José de Ruiter-de Wit prijs.

2014-heden Sterren op het doek
Geïnspireerd door het gelijknamige tv-programma werd in 2014 voor de eerste keer Sterren op het doek Purmerend georganiseerd, waarbij een plaatselijke bekendheid wordt geportretteerd. De eerste ster was Kees Kasbergen, oprichter en eerste voorzitter van de stichting. Daarna volgden zanger Marcel Kapteijn, wethouder cultuur Eveline Tijmstra, restauranthouder Frans Spijkerman en illusionist David Nathan.

2020 Nieuwe naam: Kunstcollectief Purmerend
De Stichting Kunst & Crearoute Purmerend organiseerde al gauw meer dan alleen de Kunstroute, maar droeg nog steeds de naam van dat ene evenement. Het klonk logisch bij de oprichting, maar inmiddels was er meer. Om de verbinding tussen kunstenaars te benadrukken, wordt vanaf 2020 in alle contacten en communicatie voortaan de naam Kunstcollectief Purmerend gebruikt waarbij kunstenaars zich als donateur kunnen aansluiten.

2020-heden Samenwerking met het Purmerends Museum
Vanaf augustus 2020 presenteren het Purmerends Museum en het Kunstcollectief samen Kunst bij de VVV. Elke maand is het werk van een lokale kunstenaar in de etalage van de VVV te zien.

2021 Uitbreiding activiteiten
Het Kunstcollectief Purmerend breidt in 2021 de activiteiten flink uit. Zo is Het perfecte plaatje van Purmerend een inspirerende wedstrijd voor fotografen. Ook staat vanaf dat jaar het schilderen en plein air op de agenda. Het is de bedoeling dat de nieuwe expositie Beeld in beeld voor 3D-kunstenaars in het najaar van 2022 plaatsvindt.

2022-heden Kunst in ’t Stamhuis
Met ingang van 2022 hebben we permanent de mogelijkheid om een aantal kunstwerken te exposeren in de filmzaal van ‘t Stamhuis, de thuishaven van het Kunstcafé. Onder de noemer Kunst in ’t Stamhuis worden wisselende groepsexposities georganiseerd.

2022 De Purmerend Art Fair
Om het 20-jarig bestaan van de Kunstroute / het Kunstcollectief te vieren werd op 28 en 29 mei 2022 de Purmerend Art Fair (PAF) georganiseerd in de prachtige Markthal van Purmerend. Ruim vijftig kunstenaars tonen hun werk. Door de grote diversiteit aan disciplines en het persoonlijk contact met de kunstenaars is de PAF een bruisende ontmoetingsplek voor iedereen die hart heeft voor kunst. de beurs werd een groot succes met bijna 2300 bezoekers. Ter gelegenheid van het 20 jaar Kunstroute is een speciale jubileumkrant uitgebracht die u hier kunt downloaden.

2023 Overzichtsexpositie in het Purmerends Museum
Op donderdag 5 oktober 2023 opende wethouder cultuur Pascal Verkroost in het Purmerends Museum de Overzichtsexpositie van de Kunstroute 2023. Daarna ontving hij uit handen van voorzitter Peter Elias het 1e exemplaar van de catalogus van de expositie. In de tentoonstelling was het werk van de 42 kunstenaars te zien die meededen aan de Kunstroute Purmerend 2023. Het museum was speciaal voor bezoekers tijdens de Kunstroute gratis te bezoeken. 713 mensen hebben dat gedaan. In totaal hebben 1669 mensen de expositie bezocht.

Financiering
De stichting wordt gefinancierd door bijdragen van donateurs, deelnemers kunstroute en sponsorgelden van Purmerendse ondernemers.