Avontuur en gezelligheid bij het buitenschilderen

Restaurant Spijkerman was zaterdag 20 mei de verzamelplek voor vijf vrolijke Kunstcollectievers om onder leiding van Ronald Roelfsema buiten met verf en kwast aan de slag te gaan. Na door een boze brugwachter te zijn weggestuurd van het grasveld bij de sluis, streken de kunstenaars neer langs het kanaal. De veldezels, krukjes en picknick-kleden werden uitgestald, waarna iedereen aan het werk ging, bijgestaan door een enthousiaste Ronald.

“Het is vooral leuk dat dit een gezamenlijke activiteit is,” merkt een deelnemer op. Een ander beaamt dat. “We zijn gezellig samen bezig en je leert er ook nog veel van.”
En plein air schilderen is een heel andere manier van werken. “Ik ben heel precies en nu moet ik schetsmatig werken, “ zegt één van de kunstenaars.

Maar ook het weer is iets om rekening mee te houden. De wind heeft vrij spel en gaat er soms met de spullen vandoor. De kunstenaars bekijken het van de positieve kant. “Je moet de elementen om je heen voelen!” roept er één.

Ronald inspireert door zijn passie voor deze manier van schilderen. “Het is superleuk om te doen! Maar je moet wel van gedoe houden.”