De Stichting Kunst- & Crearoute heeft als doel het bevorderen van de kunst in Purmerend en het kennis nemen van het publiek daarvan. Daarnaast wil de stichting ook de contacten tussen kunstenaars onderling bevorderen.

Sinds 2002
De eerste Kunst- & Crearoute was in 2002. Hij duurde slechts één dag en er waren 17 deelnemers op 12 locaties. In 2003 deden er 19 deelnemers op 13 locaties mee.

In 2004 was het aantal deelnemers fors toegenomen: nu tot 52. In dat jaar werd het besluit genomen de Kunst- & Crearoute Purmerend een meer officieel karakter te geven, en de Stichting Kunst- & Crearoute Purmerend werd opgericht op 25 februari 2005.

De Kunst- & Crearoute Purmerend, inmiddels om gedoopt in Atelierroute Purmerend, kon in de volgende jaren rekenen op de belangstelling van gemiddeld 50 deelnemende kunstenaars. In 2013 werden op de diverse expositielocaties bij elkaar zo’n 2.000 bezoekers geteld.

Kunstroute vanaf 2014
Tijdens de jaarlijkse kunstroute kan men binnenkijken bij een groot aantal kunstenaars – in hun eigen atelier of op een gastlocatie – en praten over hun werk en werkwijze. De grote di­versiteit van de kunstdisciplines en het contact met de kunstenaars zelf biedt elke bezoeker de mogelijkheid meer te weten te komen over zijn fa­voriete kunstvorm. Op diverse locaties kunnen bezoekers genieten van o.a. schilderijen, beelden, objecten, keramiek, textiel en glas.

Overzichtsexposisie
Op de jaarlijkse over­zichtstentoonstelling in theater De Purmaryn kunnen belangstellenden kijken en voelen welk werk hen aanspreekt en kiezen van welke kunstenaar(s) ze meer willen zien.

Kunst in etalages
Er zijn goede contacten met de ondernemers in Purmerend. Vanaf 2010 exposeren de deelnemers in de weken voorafgaand aan het atelierweekend een kunstwerk in een etalage van een winkelier in de binnenstad. Dit heeft tot doel mensen te attenderen op de kunstroute en hen kennis te laten maken met het werk van de kunstenaars.

Kunstenaarscafé
Vanaf 2011 organiseert de stichting een aantal keer per jaar het Kunstenaarscafé, bedoeld als ontmoetingsplaats van kunstenaars, om elkaar te leren kennen en wellicht tot samenwerking op het gebied van kunst en cultuur te komen.

Financiering
De stichting wordt gefinancierd door bijdragen van de deelnemers en sponsorgelden van Purmerendse ondernemers.

Bestuur

  • José de Ruijter, secretaris
  • José de Ruijter, voorzitter ( overbrugging )
  • Imke Vorselman, penningmeester
  • Marijke Dekker, PR en communicatie