Het schilderen en plein air  is een in de schilderkunst gebruikte term voor direct, ter plaatse, in de vrije natuur op het doek vastleggen van het onderwerp. Het Kunstcollectief Purmerend organiseert in samenwerking met Stichting Marktstad al jaren een en plein air schilderactiviteit tussen de dikbilkoeien op de jaarlijkse veetentoonstelling (1e week van september).

Plein air schilderen is heel anders dan in de veiligheid van je atelier aan het werk te zijn. Voor sommigen misschien wel een nieuwe ervaring. Wij bieden de gelegenheid om samen met ons de stap te zetten. Speciaal voor de onervaren buitenschilder heeft de bij het Kunstcollectief  aangesloten Ronald Roelfsema een overzicht gemaakt van alles wat je nodig hebt. Je hoeft geen dure veldezels of verfkisten aan te schaffen. Waarschijnlijk heb je bijna alles wel in huis. In deze speciale pdf vind je praktische tips.

Eerstvolgende editie
In 2024 vinden twee workshops plaats. De eerstvolgende vindt plaats op zaterdag 24 augutus tijdens de Uitmarkt. Je kunt je hiervoor voor 15 augustus online inschrijven door hier te klikken.

Vorige edities
Op 17 juli 2021 vond de eerste en plain air schildersessie plaats onder leiding van Ronald Roelfsema, die hier een leuk verslag van maakte.
Op 13 augustus 2022 vond de tweede editie plaats: de Markthal in perspectief tekenen. Klik hier voor een impressie.
Op 20 mei 2023 werd er geschilderd langs het kanaal. Lees hier het verslag.