Wonderworld – fotocollages van Rob de Heer

Mistflarden rond een oud gebouw, een woud vol grillige bomen, vrouwen in de meest fantastische kleding… Wie tussen 25 maart en 24 september het Purmerends Museum binnenstapt, kan zich onderdompelen in de rijke sprookjeswereld van bij het Kunstcollectief aangesloten fotokunstenaar Rob de Heer.

Voor De Heer (1960) is de computer het belangrijkste gereedschap om zijn duizelingwekkend complexe fotocollages te maken. Honderden uren zitten er in één werk. Alle elementen worden bewerkt, verschoven, getekend en van licht en schaduw voorzien. De collages worden vaak naderhand nog beschilderd. Het resultaat is een complete fantasiewereld met eindeloze details waar de kijker zich helemaal in kan verliezen.

Herinneringen vormen de basis van het werk van De Heer. Als beelden uit een droom combineert hij nostalgische elementen met patronen en vormen die hij in Indonesië, Marokko of Spanje heeft gezien. Daarnaast laat hij zich inspireren door zijn omgeving en herinneringen uit zijn jeugd: een sierlijk hekwerk, een oud trammetje dat nog steeds zijn weg vindt in een historische stad, lantarenpalen die lijken te zijn gemaakt voor de eeuwigheid. Ze ademen de sfeer van vervlogen tijden. “Ik creëer een eigen wereld waarop de tijd geen vat heeft”, aldus de kunstenaar.

Naast bestaand werk toont De Heer nieuw werk waarin hij zijn woonplaats Purmerend als uitgangspunt heeft genomen. De stad is onder zijn hand veranderd in een betoverende plek vol licht en avontuur. Zoals Rob de Heer het zegt: “De reis kan beginnen!”

Lees hier meer over deze expositie die in het Purmerends Museum te zien is van 25 maart t/m 24 september.

 

 

 

En taille direct – Werken in steen
In de expositie En taille directe staan beelden in steen centraal. In het kunstkabinet toont het Purmerends Museum werk van zes kunstenaars uit Purmerend (allen aangesloten bij het Kunstcollectief): Ietsje Arp, Karin van Berkel, Adri Biemond, Wieke Dekker, Marion Karremans en Karin Kuik. Elk van hen werd op enig moment in hun leven gegrepen door het beeldhouwen in steen. Zij maken allemaal gebruik van zowel zachtere steensoorten zoals speksteen of albast, maar ook van harde soorten zoals Franse kalksteen, serpentijn of Iers hardsteen. In de expositie zijn abstracte beelden te zien, veelal geïnspireerd door de natuur en organisch van vorm, naast figuratieve beelden die of stilistisch of meer natuurlijk zijn uitgewerkt.

Fotograaf Els Broers maakte tijdens het beeldhouwen van elke kunstenaar een portret. Deze foto’s zijn eveneens onderdeel van de expositie.

De expositie is te zien van 15 april – 10 september 2023.
Meer informatie is te vinden op de website van het Purmerends Museum.