Bertina van Leen

website
Disciplines: Schilderen Tekenen

Vanaf het moment dat zij een kwast kon vasthouden is Bertina van Leen gaan schilderen en tekenen. “Het loopt – naast muziek- als een rode draad door mijn leven. Het hoort bij mij en ik kan het niet laten. Zo simpel is het.”
Van Leen houdt enorm van afwisseling. De natuur, het landschap op verschillende momenten van de dag zijn een enorme inspiratiebron. Maar ook huis-, -tuin- en keukenonderwerpen zoals een rode 2CV of een heideschaap zijn heerlijk om te schilderen. Maar haar grootste fascinatie ligt bij de kust: de grens van land en water. Of dat nou in Normandië, Denemarken of Katwijk is, dat maakt niet uit.

Zij vindt het fijn om van techniek te wisselen. “De laatste jaren werk ik ook met aquarel en pen en daarbij laat ik mijn fantasie de vrije loop. Soms komen er heel grappige dingen tevoorschijn zoals het schilderij ‘Je houdt ze niet binnen met dit weer’. Ach, er gaat een wereld voor je open. Dat gun je iedereen. De mogelijkheden zijn oneindig.”, aldus Bertina.

Na een opleiding als docent handvaardigheid was Bertina jarenlang lid van de fameuze Amsterdamse Vereniging De Zondagsschilders, een werkplaats onder leiding van gerenommeerde kunstenaars zoals bijvoorbeeld Maarten Krabbe en haar eigen leermeester Jan Nijland. Een geweldige leerschool waar alle technieken aan de orde kwamen zoals bijvoorbeeld modeltekenen, stilleven, etsen. Wat zij heeft geleerd van haar “oude” leermeester Jan Nijland is: kijken, kijken, kijken! En uiteraard veel ervaring opdoen in kleuren mengen en kleurgebruik. Af en toe geeft zij les en dan is haar advies:  “Begin nou maar gewoon, daar leer je het meeste van.”

Einde of begin
Einde of begin
Feestvreugde
Feestvreugde
Ginkelduin
Ginkelduin