Vano Ninua

website
Disciplines: Schilderen Tekenen Textiel

Vano Ninua maakt  unieke schilderijen en kunstwerken met gevlochten jute touw en diverse draden. Tekenen is altijd een grote hobby van hem geweest. Tijdens de coronaperiode had hij tijd om na te denken. “Ik wilde iets gaan creëren dat verschil kan maken. Iets wat mensen meer emotioneel zou kunnen raken.”

Hij ontwikkelde een eigen unieke techniek, die copyright heeft in de EU en geregistreerd staat als techniek ‘Vano’. “Eerst maak ik een tekening op canvas. Dan vlecht ik verschillende draden tot vlechtjes met diverse combinaties van kleur en structuur. Daarna begint een magisch process: de canvas wordt met klei bedekt en creëer ik  met het gebreide jutetouw en verschillende draden een afbeelding. Met deze techniek krijgt het schilderij een driedimensionale dimensie, waar je altijd beweging en energie in ziet.”

In 2023 heeft hij meegedaan met aan het TV programma Nieuwe Vermeer en het Rijksmuseum. Met het schilderij Angel en Maria’s bereikte hij de finale. Het werk is nu te zien in het online museum De Nieuwe Vermeer. In 2024 was hij met zijn portret van Erol Savur de dubbele winnaar van de Purmerendse editie van Sterren op het doek.

Luna
Luna
Erol Savur
Erol Savur
Westerkerk
Westerkerk
Fantasie
Fantasie