Net zoals de afgelopen 20 jaar stond Purmerend het eerste weekend van oktober in het teken van de Kunstroute. 35 lokale kunstenaars van het Kunstcollectief Purmerend openden op zaterdag 1 oktober en zondag 2 oktober van 11.00-17.00 uur hun atelier of gastlocatie. Verschillende disciplines waren vertegenwoordigd. Van schilderkunst tot beeldhouwen, van glas tot textiel en nog veel meer. Honderden bezoekers werden gastvrij ontvangen. Er waren tal van inspirerende ontmoetingen waarbij de kunstenaars enthousiast vertelden over zijn/haar werkwijze.

In hun exposities stonden de kunstenaars stil bij 20 jaar Kunstroute, die zich heeft ontwikkeld van een stichting die alleen de route organiseerde naar een Kunstcollectief met een breed palet van activiteiten. Dit deden zij door iets van hun eigen artistieke ontwikkeling te laten zien. Bijvoorbeeld hoe zij zijn begonnen als kunstenaar en waar ze nu staan.

2022 is ook het jaar van de fusie van de gemeenten Purmerend en Beemster. Daarom hadden we dit jaar als gastexposant het kunstproject Ode aan de Beemstervrouw, met portretten van 14 vrouwen van de Utrechtse beeldend kunstenaar Jeroen Hermkens.

In het kader van de Kunstroute is een routeboekje uitgegeven waarin alle deelnemende kunstenaars werden gepresenteerd.